Pientuotantolaitteiston hankinta on suuri investointi ja se herättää usein paljon kysymyksiä. Lue alla olevat vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.
Tarkista oman kuntasi rakennusvalvontaviranomaiselta, tarvitseeko tuotantolaitoksesi rakennus- tai toimenpideluvan.
Itse voimalan rakentaminen ja liittymispisteen jälkeiset sähkötyöt kuuluvat asiakkaalle. Asennukset voi kuitenkin suorittaa vain sähköalan ammattilainen, jolla on työhön vaadittava pätevyys. Sähköurakoitsijasi vastaa siitä, että laitteisto täyttää määräykset ja että asennus tehdään sähköturvallisesti. Sähköurakoitsija huolehtii myös laitteiston käyttöönottotarkastuksesta.
Tuotantolaitteiston (mukaan lukien invertteri) on oltava erotettavissa jakeluverkosta erillisellä lukittavalla erotuskytkimellä, johon verkkoyhtiöllä on vapaa pääsy (esim. talon ulkoseinällä, ei lukitussa tilassa).
Sähkökeskuksilla ja tuotantolaitteistolla on oltava varoituskyltti takasyöttövaarasta ja opastus laitteiston irti kytkemiselle. Lisäksi tuotantolaitteisto on liitettävä kiinteistön sähköverkkoon kiinteällä tai puolikiinteällä asennuksella. Töpseli- tai pistokeliitännäiset tuotantolaitteistot eivät täytä sähköasennusstandardin SFS6000 vaatimuksia eikä niitä näin ollen saa liittää sähköverkkoon.
Tuotantolaitteistoa ei saa kytkeä verkkoon ennen kuin siihen on saatu verkkoyhtiön edustajalta lupa.
Ennen käyttöönottoa liittymispisteessä oleva sähkömittari ohjelmoidaan mittaamaan energiaa kahteen suuntaan. Verkkoyhtiönä me emme osta sinulta sähköä, mutta voit myydä tuottamasi ylijäämäsähkön valitsemallesi sähkönmyyntiyhtiölle. Silloin teet myyntiyhtiön kanssa sähkönmyyntisopimuksen. Ylijäämäenergian voit kuitenkin syöttää verkkoomme.
Lähtökohtana on varmistaa verkon ja tuotantolaitoksen käyttöturvallisuus kaikissa tilanteissa. Varmistathan jo hankintavaiheessa, että laitteistolle on tehty asianmukaiset tyyppitestaukset tällä sivulla mainittujen standardien ja vaatimusten mukaisesti. Edustajamme tarkistaa paikan päällä, että kaikki liittämisedellytykset ovat kunnossa ja antaa tämän jälkeen luvan laitteen kytkennälle verkkoon.
Alle 100 kVA:n tuottajat on vapautettu sähköverovelvollisuudesta.
Yli 100 kVA:n tuottajat, joiden vuosituotanto on enintään 800 000 kWh, ovat myös vapautettuja sähköverovelvollisuudesta. Heidän on kuitenkin rekisteröidyttävä OmaVerossa sekä jätettävä veroilmoitus kerran vuodessa.
Yli 100 kVA:n tuottajat, joiden vuosituotanto on yli 800 000 kWh, ovat sähköverovelvollisia. Tämä tarkoittaa velvollisuutta rekisteröityä verovelvolliseksi sekä sähköveroilmoituksen tekemistä ja sähköveron suorittamista kuukausittain myös omaan käyttöön tuotetusta sähköstä. Voimalaitoksen omakäyttösähkö on sähköverotonta
Pientuotannon osalta emme veloita siirtomaksua verkkoon syötetystä energiasta.