Det förekommer ofta många frågor när man funderar på att investera i en småproduktionsanläggning. Läs nedan svar på frågorna du funderar över.
Ta kontakt med kommunens byggnadsövervakning för att höra om huruvida din produktionsanläggning kräver byggnads- eller åtgärdstillstånd.
Arbetet med att bygga anläggningen och de elarbeten som görs efter att anslutningspunkten upprättats är på kundens ansvar. Installationsarbeten kan göras enbart av en utbildad och behörig elmontör. Din elentreprenör ansvarar för att anläggningen uppfyller kraven samt för att installationen görs på ett elsäkert sätt. Entreprenören ansvarar också för ibruktagningsbesiktningen.
Produktionsanläggningen (inklusive växelriktaren) ska kunna kopplas loss från distributionsnätet med hjälp av en låsbar säkerhetsbrytare som elnätsbolaget har fri tillgång till (kan placeras t.ex. på utsidan av huset, får inte vara i ett låst utrymme).
Elcentraler och produktionsanläggningar bör förses med varning om bakspänning (takasyöttö) samt anvisningar om hur anläggningen frånkopplas. Anläggningen bör anslutas till fastighetens elnät med en fast eller halvfast anslutning. Produktionsanläggningar som kopplas med stöpsel eller stickkontakt uppfyller inte kraven i standarden SFS6000 och således får de inte kopplas till elnätet.
Produktionsanläggningen kan kopplas till nätet först då vi som nätbolag har beviljat tillstånd att ta ibruk det.
Innan produktionsanläggningen tas i bruk programmeras anslutningspunktens elmätare så att den kan mäta energi i två riktningar. Vi som nätbolag köper inte elen, däremot kan du som är elproducent sälja överskottsenergin till det elförsäljningsbolag du väljer att ingå ett elförsäljningsavtal med. Överskottsenergin kan dock matas in i vårt nät.
Utgångspunkten är att nätet och produktionsanläggningen är driftsäkra i alla situationer. Vi rekommenderar att du redan i anskaffningsfasen säkerställer att vederbörliga typprovningar har gjorts enligt de kravdokument som nämns på denna sida. Vår representant granskar på plats att förutsättningarna för anslutning är i skick och ger på basen av det tillstånd att ansluta anläggningen till nätet.
Producenter vars elproduktionsenheter har en nominell effekt på högst 100 kVA omfattas inte av beskattningen av elström.
Producenter vars elproduktion överstiger 100 kVA, men vars elproduktion under ett kalenderår är under 800 000 kWh, omfattas inte heller av beskattningen av elström. De måste ändå registrera sig i MinSkatt och en gång om året lämna in en skattedeklaration till Skatteverket.
Producenter vars elproduktion överstiger 100 kVA och vars elproduktion under ett kalenderår är över 800 000 kWh är skyldiga att betala accis på elström. Dessa kraftverk ska registrera sig som småproducenter av elström hos Skatteverket. Varje månad ska de lämna in en skattedeklaration till Tullen över den elström som de producerat, även om elen har producerats för eget bruk. Kraftverkets egen elförbrukning är skattefri.
När det gäller småskalig energiproduktion tar vi ingen överföringsavgift för energi som matas ut till nätet.