Var och en har ett eget litet elnät i sin fastighet. Vanligtvis kräver elen i ett hus inte så mycket underhåll, men speciellt i äldre hus kan det med tiden uppstå underhållsbehov relaterade till elnätet.
– Om dessa inte ses efter, kan det i värsta fall uppstå en risk för eldsvåda, varnar driftchef Petter Södergran.
Var går då gränsen mellan elnätsbolagets och fastighetsägarens ansvar?
– Om anslutningen är byggd efter år 1995 går gränsen vid tomtgränsen, berättar Södergran.
Vad gäller äldre anslutningar är ägandegränsen vid huvudsäkringarna, eller uppe på väggen där luftledningen kommer till huset. Det är alltid fastighetens ägare som har ansvar för att känna till det egna elnätet samt se till att det är i ändamålsenligt skick.
Byt ut tygbeklädda kablar
En del äldre hus har fortfarande tygbeklädda kablar som intagskablar till huset. Dessa kan redan i sig tolkas som brandfarliga och Vasa Elnät rekommenderar att kunder som har sådana byter ut dem så snart som möjligt.
– Också plastbeklädda kablar kan spricka och vara i dåligt skick. Det är alltid en risk om en elkabel är i dåligt skick.
– Om man som kund är osäker på sitt hus elnät och har funderingar om vad som borde göras lönar det sig att vara i kontakt med en elmontör som kan komma och se över nätet.
Elnätet har lång användningstid och består av en hel del olika komponenter som behöver underhållas.
– En del av dessa kan vara närmare 50 år gamla. Det är alltid en utmaning att planera elnät då man borde kunna se användningsbehovet och krav på störningsfrihet på området närmare 50 år in i framtiden, funderar Södergran.
Vasa Elnät utför årligen underhållsåtgärder på elnätet för att säkerställa att nätet är i ändamålsenligt skick. Förebyggande underhåll utförs planenligt och varje del av elnätet granskas minst vart sjätte år. Det framkommer alltid underhålls- och reparationsbehov i samband med granskningarna.